ter zake dienstig art 0585-0611i

De hier opgenomen wetsartikelen, opmerkingen en eventuele toelichtingen kunnen, naast de artikelen van deze afdeling, ter zake dienstig zijn bij het in de praktijk brengen van een wetsartikel.

Algemeen:

Lijfsdwang kan slechts fungeren als bijkomende veroordeling.

Als je op voorhand vermoed dat de debiteur zal verdwijnen nadat de titel, waarbij lijfsdwang is bevolen, is betekent dan lijkt het voor de hand liggend dat je toepassing van dadelijke lijfsdwang direct vordert in de in art 586 BRv genoemde kort geding procedure. Indien deze wetenschap pas verkregen wordt nadat de rechter uitspraak heeft gedaan in de procedure dan kan de schuldeiser via art 591 lid 1 BRv zulks alsnog vorderen.

Art 434 BRv

De overhandiging van de executoriale titel, waarvan men de uitvoering verlangt, aan de deurwaarder, machtigt hem in die zaak tot het doen van de gehele executie, uit die titel voortvloeiende, met uitzondering alleen van die bij lijfsdwang, waartoe een bijzondere volmacht vereist wordt.

Het opleggen van een dwangsom kan slechts fungeren als bijkomende veroordeling.

Er ontstaat een natuurlijke verbintenis op het moment dat de dwangsommen zijn verbeurd (voldoening van een natuurlijke verbintenis kan niet worden afgedwongen).

Indien niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard en er is een rechtsmiddel ingesteld dan verbeurd er geen dwangsom meer vanaf instellen rechtsmiddel

Opmerking(en)/aanverwant(e) wetsartikel(en)/ evt. toelichting(en) bij akte van art 586 BRv:

Art. 7:659 BW

lid 2 De rechtsvordering tot nakoming van de arbeidsverplichting van de werknemer onder de bepaling van een dwangsom of van gijzeling is niet toegelaten.

Opmerking(en)/aanverwant(e) wetsartikel(en)/ evt. toelichting(en) bij akte van art 591 BRv:

Art. 7:659 BW

lid 2 De rechtsvordering tot nakoming van de arbeidsverplichting van de werknemer onder de bepaling van een dwangsom of van gijzeling is niet toegelaten.

Art 577c Sr

lid 1 Indien de veroordeelde niet aan het vonnis of arrest waarbij de verplichting is opgelegd tot betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel voldoet en volledig verhaal op grond van de art 574 t/m 576 Wetboek van Strafrecht op diens vermogen niet mogelijk is gebleken, kan de rechter op vordering van de officier van justitie verlof tot de tenuitvoerlegging van lijfsdwang van ten hoogste 3 jaar verlenen.

Opmerking(en)/aanverwant(e) wetsartikel(en)/ evt. toelichting(en) bij akte van art 591 lid 1 BRv:

Art 597 BRv

lid 1 De schuldeiser schiet iedere dertig dagen een toereikende som tot onderhoud van de schuldenaar voor, volgens een bij algemene maatregel van bestuur vastgesteld tarief.

lid 2 Indien de schuldeiser niet aan het eerste lid voldoet, is de directeur van het huis van bewaring bevoegd de schuldenaar uit de gijzeling te ontslaan.

Opmerking(en)/aanverwant(e) wetsartikel(en)/ evt. toelichting(en) bij akte van art 598 BRv:

Artikel 598 lid 2 sub i BRv stelt dat de gerechtsdeurwaarder in zijn proces verbaal melding moet maken dat de schuldenaar een afschrift van de akte heeft ontvangen. Nu deze actie geen bureaubeslag is, kan moeilijk gehoor worden gegeven aan dit vereiste zodat mijns inziens aansluiting moet worden gezocht bij art 11 lid 2 van de Algemene Wet op Binnentreden: betekening akte uiterlijk op de vierde dag na die waarop in de woning is binnengetreden.

Opmerking(en)/aanverwant(e) wetsartikel(en)/ evt. toelichting(en) bij akte van art 611a lid 3/611d BRv:

Art. 611a BRv

lid 3 De dwangsom kan niet worden verbeurd vóór de betekening van de uitspraak waarbij zij is vastgesteld.

Art. 611g BRv

lid 1 Een dwangsom verjaart door verloop van zes maanden na de dag waarop zij verbeurd is.

lid 2 De verjaring wordt geschorst door faillissement, toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen en ieder ander wettelijk beletsel voor tenuitvoerlegging van de dwangsom.

Art 3:319 BW

lid 1 Door stuiting van de verjaring van een rechtsvordering, anders dan door het instellen van een eis die door toewijzing wordt gevolgd, begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen met de aanvang van de volgende dag. Is een bindend advies gevraagd en verkregen, dan begint de nieuwe verjaringstermijn te lopen met de aanvang van de dag, volgende op die waarop het bindend advies is uitgebracht.

lid 2 De nieuwe verjaringstermijn is gelijk aan de oorspronkelijke, doch niet langer dan vijf jaren. Niettemin treedt de verjaring in geen geval op een eerder tijdstip in dan waarop ook de oorspronkelijke termijn zonder stuiting zou zijn verstreken.

Art. 3:324 BW

lid 1 De bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een rechterlijke of arbitrale uitspraak verjaart door verloop van twintig jaren na de aanvang van de dag, volgende op die van de uitspraak, of, indien voor tenuitvoerlegging daarvan vereisten zijn gesteld waarvan de vervulling niet afhankelijk is van de wil van degene die de uitspraak heeft verkregen, na de aanvang van de dag, volgende op die waarop deze vereisten zijn vervuld.

lid 2 Wordt vóórdat de verjaring is voltooid, door een der partijen ter aantasting van de ten uitvoer te leggen veroordeling een rechtsmiddel of een eis ingesteld, dan begint de termijn eerst met de aanvang van de dag, volgende op die waarop het geding daarover is geëindigd.

lid 3 De verjaringstermijn bedraagt vijf jaren voor wat betreft hetgeen ingevolge de uitspraak bij het jaar of kortere termijn moet worden betaald.

lid 4 Voor wat betreft renten, boeten, dwangsommen en andere bijkomende veroordelingen, treedt de verjaring, behoudens stuiting of verlenging, niet later in dan de verjaring van de bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van de hoofdveroordeling.

Art. 3:325 BW

lid 1 Op de verjaring van het vorige artikel zijn de artikelen 319-323 van overeenkomstige toepassing.

lid 2 De verjaring van het vorige artikel wordt gestuit door:

a. betekening van de uitspraak of schriftelijke aanmaning;

b. erkenning van de in de uitspraak vastgestelde verplichting;

c. iedere daad van tenuitvoerlegging, mits daarvan binnen de door de wet voorgeschreven tijd of, bij gebreke van zodanig voorschrift, met bekwame spoed mededeling aan de wederpartij wordt gedaan.